E-ticarete Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler!

E- ticaret yapmaya başlayan hemen herkesin dikkat etmesi gereken belirli başlı e-ticaret düzenlemeleri 2023 yılına ait kuralları vardır. Online alışverişlerde ya da satışlarda hem satıcının hem de alıcının belirli hukuki sorumlulukları bulunmaktadır. Bu nedenle ister alışveriş yapan kısım olun; ister satış yapan kısım bilmeniz gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Peki, e-ticarete başlamadan önce bilmeniz gerekenler nedir?

E- ticarete başlamadan önce bilmeniz gerekenler öncelikle hukuki ve yasal sınırlarınızdır. Elektronik ticaretin tüm sınırları hukuk çerçevesinde belirlenmiştir.

E-ticaret Düzenlemeleri 2023

E-ticarette Yeni Kurallar Resmi Gazetede Yayımlandı

E-ticarette yeni kurallar resmi gazetede yayımlandı. Günümüzde artık her şey internet üzerinden yürümekte buna ticaret de dahil. Giyim sektörü, gıda sektörü, turizm sektörü, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri hepsine artık internetten ulaşmak çok kolay. Her geçen gün büyüyen e-ticaret sektörü birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Tüm bu problemlere önlem olarak yaz aylarında TBMM'de bir e-ticaret düzenlemesi kabul edildi. Bu düzenleme geçtiğimiz günlerde resmi gazetede de yayımlandı. Düzenlemeyle birlikte E-ticaret ve pazaryerlerine birçok kısıtlama geldi.

Düzenleme ile artık e-ticaret pazaryerleri Ticaret Bakanlığı’ ndan aldıkları lisansla çalışmak zorunda kalacaklar. Bu lisansı almayanlar maalesef faaliyetlerine devam edemeyecekler. Pazaryerlerinin işlem hacimleri arttıkça indirim ve reklam bütçelerine kısıtlamalar getirilecek. Asıl amaç e ticaret pazaryerlerinin tekelleşmesini önlemektir. Bakalım e-ticarette yeni kurallar 2023 nelerdir?

 

Kredi, Cüzdan ve Kargo Faaliyetlerine Sınırlama

E ticaret yapanlar için sınırlamalar kredi, cüzdan ve kargo faaliyetleri dâhilinde getirildi.  Düzenlemeyle birlikte artık e-ticaret pazaryerleri kredi veremeyecek ve elektronik para, cüzdan vb hizmetleri kullanamayacak. Düzenlemeden dolayı bazı pazaryerleri zaten cüzdan hesabı faaliyetlerini durdurmuştu resmi gazetede yayımlandıktan sonra diğer pazaryerleri de bu uygulamalarına son vermek zorunda kalacaklar.

En köklü değişikliklerden bir tanesi de pazaryerleri mal ve hizmet alımlarını aynı siteden yürütemeyecekler. Örnek verecek olursak hem elektronik alet satıp hem de turizm hizmetleri satamayacaklar.

Sektördeki en büyük sıkıntılardan biri de kargo hizmeti şikayetleri. Sektör o kadar büyüdü ki kargo firmaları artık artan talebe yetişememekte. Müşteriler ise bu süreçte şikayet sitelerine en çok kargo firmalarını şikayet etmekte. Bu durumu çözmek isteyen pazar yerleri kendi kargo hizmetlerini sunmaya başlamışlardı fakat düzenlemeyle birlikte artık bu da imkânsız hale geliyor.

           

 

 

Reklam ve İndirim Bütçe Politikası Nasıl Olacak

Pazaryerlerinin yıllık net 30 milyar TL işlem hacmi varsa işlem hacminin yüzde 2 si kadar indirim bütçesi oluşturabilecek. Eğer bu rakamın üzerindeyse binde 3 üne kadar indirim bütçesi ayırabilecek.

Reklam harcamaları için ise işlem hacmi 30 milyar TL altında olanlar işlem hacminin en fazla binde 15i değerinde reklam harcaması yapabilecek. İşlem hacmi 30 milyon ile 6 milyon lira arasında ise 30 milyarı aşan kısmının binde 10 u kadar reklam bütçesi oluşturabilecek. Eğer 60 milyarı aşan bir hacmi varsa 60 milyarı aşan kısmın binde 5 ine kadar reklam bütçesi oluşturabilecek. E-ticarette reklam düzenlemeleri 2023 yılında oldukça sıkı olacak.

 

Bakanlık Pazaryerleri Satışlarından Pay Alacak

E-ticaret yapanlardan bakanlık pay alacak. Ticaret Bakanlığı da pazaryerlerinin yaptıkları satışlardan belirli bir pay alacak ve aldıkları bu parayla kobileri destekleyecekler. Alınacak pay için yıllık 30-60 milyar lira aralığında ise 30 milyarı aşan kısmının yüzde 1’ i, 60-75 milyar lira arasındaysa yüzde 1’ e ek olarak 60 milyarı aşan kısmın yüzde 5’ inin daha ekleneceği ve 75 milyar üzerindeyse ekstra 75 milyarı aşan kısmın yüzde 30 unun ekleneceği ve elektronik ticaret payı adında pazaryerlerinden kesileceği belirtilmiştir.

E- Ticaret Düzenlemeleri 2023

E- ticaret düzenlemeleri 2023 yılında oldukça sınırlı olacaktır. İnternet alışverişinin artması ile birlikte belirli kısıtlamaların gelmesi hem olumlu hem de olumsuz sonuçlara yol açabilir. E- ticaret üzerinden hem tüketici hem de satıcı olarak haklarımızın belli olması son derece iyi bir uygulamadır.

E- ticaret dolandırıcılığı sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Herhangi bir ürün ya da hizmet satın alırken dikkatli olmalıyız. Dolandırılmaya karşı yasalarımızın olması çıkarlarımızı korumaktadır. Haksız kazanç, beklentinin karşılanmaması, ürün ya da hizmetten memnun kalmama gibi durumların önüne geçebilmek için e-ticaret düzenlemeleri yürürlükte olmalıdır.

E-ticaret kanunları olsa da bir şekilde sıkıntılar yaşayabiliriz. Örneğin satın aldığımız hizmet kötü çıkabilir ya da hizmet verdiğimiz müşteri ile anlaşmazlıklar yaşayabiliriz. İşte tam da bu noktada e ticaret şikayet siteleri bizlere yardımcı olacaktır. Siz de memnun kalmadığınız her şeyi hukuki sürece başvurmadan önce şikayet siteleri üzerinden paylaşabilirsiniz.