Konut Kredisi Nasıl Ev Sahibi Olabilirim?

Son zamanlar konut kredisi ve nasıl ev sahibi olabilirim hakkında yapılan araştırmalar artmakta. Çoğumuz bu sorunların cevabını merak ediyoruz. Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar birçok insanın hayatını zorlaştırıyor. Orta ve ortanın altında gelir durumu olan insanlar için hayat gün geçtikçe zorlaşıyor.

 

devlet-konut-kredisi-veriyor-mu

Pandemi, ekonomik kriz, Doların Türk Lirası karşısında değer kazanması, enerji krizi derken şartlar gittikçe zorlaşıyor. Tüm bu zorlukların içerisinde vatandaşlar yükselen hayat pahalılığına karşı büyük mücadele içerisine girdiler. Temel ihtiyaçları karşılamada bile birçok zorlukla baş başa kalıyorlar. Bunların başında da barınma ihtiyacı gelmektedir. Ev sahipleriyle kiracılar arasında son bir yıldır bitmek bilmeyen bir çekişme başladı. Mahkemelerde artık 7 8 ay sonraya duruşma tarihleri verilmeye başlandı. Ev sahipleri de kiracılarda bu durumdan bir hayli şikâyetçi. Devlet desteği ile konut kredisi mümkün mü? Devlet yardım sağlıyor mu? Yazımızı okumaya devam edin.

 

Devletin Kiracının Yanında Durması

Devlet kiracının yanında duruyor. Devlet desteği ile konut kredisi almak mümkün. Geçtiğimiz günlerde meclisten geçen kanunla birlikte ev sahipleri bu yıl içerisinde kiraya sadece %25 zam yapabilecekti. Bunu duyan ev sahipleri kiracılarını çıkarmak için bin bir türlü yola başvurmaya başladı. Kimisi ben gelip oturacağım, kimisi oğlum, kızım oturacak, kimisi ben tadilat yapacağım bahaneleriyle kiracılarını evden çıkarmak istiyorlar. Bunun evden çıkarmak için bir strateji olduğunu anlayan kiracılarda evlerinden çıkmamak için direniyorlar ve iş mahkemelere kadar gidiyor.

Devlet Konut Kredisi Veriyor Mu?

Devlet konut kredisi veriyor mu? Devlet ev sahibi olmak için destek sağlıyor mu? Bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. Ortada büyük bir sorun var. Artan enflasyonla birlikte ev sahipleri kendini haklı görerek zam yapmak istemekte, kiracılarda enflasyon artışının kendileriyle alakalı olmadığını ve devletin %25 kira artışına müsaade ettiğini savunmaktalar. Hal böyle iken hükümet bunun önüne geçmek için geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesine başlayacaklarını duyurdu.

Yalnızca belirli şartları sağlayan insanların bu konut projesinde konut almaya hak kazanacakları açıklaması yapıldı ve başvurular alındı. Devlet desteği ile ev sahibi olabilirsiniz.  Hak kazananları belirlemek için ise başvuranlar arasında kuralar çekilecek. Tabi bu proje hem bir kesime hitap etmesiyle hem de en az iki sene sonra teslim edilecek olması nedeniyle piyasadaki arz talep ve fiyat artışının tam önüne geçemedi.

 

Bankaların ise konut için kredi vermemesi vatandaşın bankaları şikâyet etmesine yol açıyor. Bankalara gidip konut kredisi çekmek isteyen vatandaşlar 1-2 milyonluk evler için 250 bin, 300 bin TL gibi komik rakamlarla karşı karşıya kalıyor. Siz de şikâyet etmek istediğiniz bankayı buradan bildirebilirsiniz.

 Bunun farkına varan hükümet bugün bir kampanya başlattı saat 10.00 da Maliye bakanı ve Çevre Şehircilik Bakanı "Yeni Evim" kredi kampanyasını halkla paylaştılar.

 

Paylaşılan konut kredisi kampanyasıyla ilgili en önemli detaylar şu şekilde;

 

-Krediler için bölgeler oluşturuldu 1. bölge(İstanbul), 2. bölge(Ankara,İzmir,Muğla..Vb.), 3. bölge (diğer tüm şehirler)

-1. bölge için en fazla 5 milyon, 2. bölge için en fazla 3 milyon ve 3. bölge için en fazla 2 milyon kredi imkanı sunulacak.

-Başvurular değerlendirilirken yaş şartı aranmayacak

-Kredi geri ödemeleri hane halkı gelirinin yüzde 40 ını aşmayacak.

-Satın alınan evler birinci el olacak(yani 5 yılı geçmeyecek ve müteahhit veya toprak sahibinden satılık olacak).

-Kredi oranı 0.69 dan başlayacak. Geri ödemeler 15 yıl olacak.

-Aynı hane içerisinde bir başkasına ait ev olmayacak

-Kırsalda üzerine ev olanlarda projeye başvurabilecek

-Miras yoluyla üzerine hisseli tapu düşüyor ve yüzde 50 den fazla hisse düşüyorsa maalesef bu kişiler kampanyalı kredi oranlarından faydalanamıyor.

-Hazine tarafından desteklendiği için ilk 3 sene devlet desteği verilecek ve taksit miktarları krediyi çeken kişi için düşürülecek.

-Ev alacak kişinin ev alacağı yerde 1 sene oturmuş olma şartı aranacak

-Son bir sene içerisinde herhangi bir ev satışı yapmamış olması gerekecek

-İlk defa ev alıyor olması en büyük kriter olacak.

-Ayın 16 sında kurulacak web sitesinden kampanyayla ilgili tüm detaylar bütün bilgiler vatandaşlara sunulmuş olacak

-Ev Almak isteyen vatandaşlar isterlerse sisteme kayıtlı firmalardan isterlerse de sistem dışından kriterlere uygun evleri bulup bankaya başvurduktan sonra kredi çekebileceklerdir.

Devlet desteği ile konut kredisi mümkün. Alınan tüm bu önlemlerle birlikte artık gerçekten ihtiyacı olan insanların bu kredilere ulaşması amaçlanıyor ve bununla birlikte evi olmayan vatandaşlar ev sahibi olmaya başlayınca artık ev sahibi ve kiracıların arasındaki bu anlaşmazlıklarında en aza indirilmesi amaçlanıyor.